Monday, 1 January 2018

incomplete wishlist

بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

goodbye 2017.
thanks for being wonderful towards me.

yeah.
how i wonder yang 2017 would be the magnificient year among the year before.

so, tahun-tahun sebelum ni tak menarik ke?
hahaha. lame. menarik cuma by this year dah kena hidup sendiri. jauh dari family. iya. masa belajar dulu pun dah jauh tapi jauh ini lain macam ni sebab start ja kerja mulut pun kena suap guna duit sendiri. wekkkkk! haha. lepas tu kahwin. T_T. ahaha. lagi la macam wow! tak percaya. dengan kawan sendiri. WAAAAAHH! hermmm. tak pa la hanif. we are getting along very well. gaduh sikit-sikit tu saya ok je. saya enjoy. hope you so. kekeke.

so bercakap tentang kahwin, during 2016, langsung takdak dalam perancangan saya untuk kahwin next year which is 2017. TAKDAK! let me tell you what is my plan for 2017.
- menganggur ( of course. )
- get a job
- buy a house
- travelling with my parents
- doing some business
- kuruskan badan
- perform hajj

see? none of them is GETTING MARRIED right? haha
jadi, adakah perkahwinan ini bukan satu perkara yang diingini?

nope. the marriage was not in my list because i have no candidate. hanif datang at the end of 2016 while i made the list at the beginning of January 2016. tapi tak apa. dia datang secara terhormat, so he completed my year with joys and tears. thanks hanif (baca: abang..if u read this cheeky stuff. hhahaha).

jadinya, ramai dah cakap kat saya, dah kahwin so happy la kan. rasa complete hidup ni. ahahahaha. jangan buat aku tergelak. getting married tak bermakna hidup ni dah selesai. i'm not using #silameninggal kepada sesiapa yang cakap begitu, tapi yeaahh getiing married bukan bererti segala-galanya tapi perkahwinan adalah permulaan hidup baru. either you being a monster or angel starts from a marriage. hahaha. hidup ni takkan denang dengan mendengar cakap orang. just go for it kalau kau rasa apa kau nak buat tu betul dan kau yakin kau akan bahagia dipenghujungnya. yalah, bahagia tu kau yang nak rasa bukan mak cik bawang. hahaha. hidup ni tak lama la beb. sebab tu manfaatkan bkan enjoy semata.

see, wishlist aku ada dua je kot yang tercapai. sebab tu nama dia wishlist ja, bukan to-do-list. Alhamdulillah untuk semua yang terjadi. menyesal. tidak. itu ja. sebab pak abu dan bini sihat lagi Alhamdulillah, hanif being the one, kak rom dan abe lan such a nice parents in laws (baca: umi ayah ni ha panggilannya), dah kerja. so, what's else???

chill buat yang belum berkahwin. kahwin bukan matlamat kita. yang dah kahwin, itu jodoh dan takdir dia yang telah diaturkan Allah. be grateful dengan apa yang kita ada. bukan semua yang bujang masuk neraka sebab tak sempat nak berbakti pada suami, dan bukan semua yang jadik bini masuk syurga sebab sempat bersuami. terpulang kepada kita apa yang kita nak jadi. anak yang soleh atau suami/isteri yang menenangkan?  *peace*

since dah 2018, selamat tahun baru masihi. semoga baik-baik sahaja ketika 1 Januari menjengah. selamat buat wishlist baru.
saja aku nak letak. bukan selalu gambar aku semenggah.
kat sebelah aku tu hanif, in case tak kenal.

3:54

No comments:

Post a Comment