Sunday, 1 October 2017

zaman praktikum

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

has been a three month teacher.
hectic, crazy yet enjoyable time...some times.
hahahaha.

pi sekolah jam 645 pagi, balik jam 2 ptg paling awal. nak jadi guru cemerlang sikit balik pukul 5 ptg.
oooo damn much a crazy work. haha.

tapi tulah. sedar tak sedar dah jadi cikgu. and im doing all sort of things yang aku rasa aku takkan buat. see. ahahaa

buat semua benda baru dan paling baru ada suami, which is aku akan hidup sampai bila-bila dengan dia. luckily getting a teacher as my husband is not going far from my radius scope of profession. so, amatlah memahami. thanks for that eh husband.

betullah org cakap. jadi cikgu in real life ni tak sama jadi cikgu zaman praktikum. zaman praktikum semua kerja orang bagi pun takpa. sebab apa. sebab aku nak duk kat sekolah bla3 pun paling lama 3 bulan...hahaha. then, budak-budak pun nampak comel walaupun hingus penuh kat hidung. cikgu-cikgu lama orang paling bermanfaat la untuk kita. hahaha

sekarang nak pi sekolah pun kena buka kelas motivasi dulu dengan suami pepagi. macam anak-anak nak pi sekolah. haha. sampai sekolah, kalau takdak mood tu jangan nak cakap dengan orang, blah je jalan macam tak tahu apa-apa. muka toyaaaa. masuk pulak kelas first kelas hujung pulak. kalau hari isnin, memang tiada kasih sayang sangat dalam diri. Allah budak buat salah sikit, aku yang merajuk. hahaha. haaa, betul. terus tak cakap atau pun aku yang over membebel. dan takdaknya nak nampak budak comel dah. oh, dah lama baru tahu budak-budak ni kalau dengan cikgu praktikum suka betul sebab boleh dimanja-manja. bahan bantu mengajar? seminggu satu bahan pun dah besar rahmat. tak sempat kejar sebab waktu 28 masa seminggu campur tugas-tugas panitia lagi.

dan aku rasa mungkin sebab aku baru, sebab tu aku terkejar sedikit. but all is well. nothing can cut me off. even the jam on traffic. hahaha. biar drive macam orang tak bernyawa asalkan sampai sekolah. pheeeww.

so, lasr resort is kita tak mampu ubah situasi dan ubah orang sekeliling, just ubah diri sendiri dan pandangan kita sendiri. be positive. that's all.

QS 49:12

No comments:

Post a Comment