Monday, 29 May 2017

ramadhan kali ini.

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

:)
haruslah memulakan penulisan dengan senyuman. kiki.
lama jugak la aku tak jenguk blog.
rindu.

its ramadhan now guys. cepat sangat masa berlalu. dah habis 5 tahun setengah belajar. sempat menganggur hampi ke enam bulan. sempat kerja sebulan. sempat duduk jadi anak paling manja-gaduh-paling harap dengan mak ayah, pastu dapat khabar dipostingkan ke Selangor. dan hampir sebulan kini bergelar pendidik. Alhamdulillah. semua tu rasa macam lambat ja masa sedang melaluinya. tapi bila dah berlalu rasa "weyhhh, dah selesai ke?"
kurang lebih macam tu lah.

title pun sikit lagi nak berubah. kurang sebulan dari sekarang. pun cepat jugak tu walaupun pada mulanya rasa lambat. 3-4 bulan lepas tak rasa debaran sebab rasa aku nak kawen dengan kawan yang aku kenai kot. apa hal kan. rupanya tak. debaran terasa jugak. sebab kita cuma kenal surface dia. belum makan sepinggan, tidur sebantal dan sehidup semati dengan dia. dan sudah tentulah semua tu kena mengikat akad terlebih dahulu, baru kenal dengan lebih lagi. inshaaAllah.

dan Ramadhan kali ini pun mungkin Ramadhan yang terakhir sebagai orang bujang. next year inshaaAllah dah tak boleh ikut suka nak melantak apa time iftar sebab ada family kat tempat merantau, dah tak boleh bangun lewat lepas dah solat subuh (hihihi), dah tak boleh teguk ayaq kosong + kurma ja time soq, nak tak boleh beria nak balik rumah pida dah setiap kali selepas cuti, dah tak boleh taraweh kat kampung sendiri sepanjang cuti kalau berkesempatan, dah tak boleh sembang-sembang santai dengan mak time nak masak pepetang merewang dengan ayah kat bazaar, dah tak boleh harap orang kat rumah pida ni belikan baju raya dah, dah tak boleh ribut dengan langsir sapa nak basuh apa segala dah. dan yang paling sedih ada giliran raya.

hahahaha.
list sedih aku macam kena hantaq pi perang.

tapi Alhamdulillah. at least, bakal suami orang dekat, kenal hati budi, dah kenal family, tanggungjawab boleh kongsi, dapat family baruuuu, ada tanggungjawab baru dan semua benda boleh kawtim inshaaAllah.

so hazaf la kot list sedih2 atas tu.
#mohontabah
#sissado

Ramadhan ni lah Ramadhan terakhir aku untuk menjadi gila-gila kali terakhir time raya. entah-entah lepas ni kalau aku bagi menu time hari raya pun masuk list paling hujung agaknya sebab dah berlaki. hahaha. mungkin Syawal kali ni jugak Syawal yang last untuk dapat duit raya. atau tak dapat terus sebab dah kerja. =_=
dah la tahun lepas lagi dah start bagi duit raya ke 6 little monsters tu, kali ni tak dapat pulangan tapi dapat hadiah paling rare. haishhh. hahaha. sori. harap tak baca memandangkan sibuk dengan Checklist Ramadhan.

dan paling takut sekali, mungkin 29 Ramadhan nanti mak suruh aku tolong mak balut ketupat.
ni kena cakap siap-siap dengan bakal suami.
"saya tak pandai balut ketupat. ketupat saya balut semua jadi ketupat betina."


apapun, harapnya Ramadhan kali ini, semoga yang bermanfaat buat kita semua. selamat mengharung lapar dan dahaga disiang hari dengan penuh ketakwaan dan pengharapan.


 “Barangsiapa berpuasa pada bulan Ramadan dengan keimanan dan niat yang baik, nescaya akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” (HR. Bukhari)

Sunday, 16 April 2017

why joy revfa?

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

aku rasa macam aku punya blog ni tak lama lagi dah bertukaq jadi blog hiburan sensasi pasal retis. ahahaha.
nehi hey.
blog aku tetap blog aku.

well...well...well..rasanya satu Malaya dah sedia maklum hafiz hamidun bertunang dengan Joy Revfa Sofia. bila dah bertunang ni sudah tentulah merancang mendirikan rumahtangga kan? herm. dan ramai terkejut dengan situasi tersebut sebenarnya. of course sebab Hafiz ni stok-stok ustaz, motivator centu haa. while as Joy, memang nampak macam tak kena la kan. pulaknya hafiz ni kan lahir daripada kumpulan nasyid UNIC dulu. mesti ramai tertanya, kenapa Hafiz pilih Joy?

hahahaha.

soalan yang sama pernah berkumandang kat aku time Suhaimi Saad nak kahwin dengan Diana bekas tunang Mawi dulu. soalan yang sama jugak masa Mawi nak kahwin dengan Ekin dulu. sama jugak masa Akhil Hayy nak menikahi Waheeda. semua tak kena. aaahh. isu rumahtangga. haha. biasalah artis. ada peminatnya. masing-masing nak depa punya artis menikah dengan yang nampak sesuai dimata mereka.
tapi kita lupa, jarang-jarang ada pasangan seperti Noh Hujan dan Mizz Nina,tahu dan terima kekuranga pasangan dan berubah ke arah yang lebih baik, bersama-sama.

namun, apa yang diperkatakan orang sangat ni?
haruslah kenapa lelaki yang stok bagus centu dapat bini ewah tak semenggah mana ataupun isteri bukan dari stok bagus jugak?
haaa camtu lah. atau
lebih tepat lagi kenapa ustaz-ustaz ni tak kahwin saja denga ustazah? atau lebih tepat lagi
kenapa tak pilih wanita bertudung labuh jadi isteri?
spt Heliza Helmi, Mira Filzah, aaaa centulah.

dan bukan dalam dunia artis sahaja, dalam masyarakat kebanyakan pun kenapa sep-sep ustaz ni tak kahwin dengan ustazah yang tudung labuh ni?
aku yang ustazah pun aku nak tergelak dengan kenyataan orang "ustazah mestilah nak kahwin dengan ustaz."

bagi aku, itu kalau berjodoh dengan ustaz, Alhamdulillah. kalau bukan dengan ustaz pun tidak apa-apa. sebab kita bukan tengok title dia. kita tengok agamanya.
melainkanlah kalau kita jenis bangga nak cakap "laki aku ustaz." atau "menantu aku ustaz." eh dah macam tajuk novel.
tak dak apa nak dibanggakan dengan title kat depan nama.

lagi satu, yang nak kahwin tu punya hatilah dia kahwin dengan sapa pun ikut dia punya taste. takkan kita nak paksa. ahaha.

dan memang aku sendiri nampak ramai yang sek-sek ustaz ni kahwin dengan wanita biasa-biasa sahaja dan inshaaAllah menjadi.
menjadi yang macam mana?
menjadi qurratua'yun bagi suami mereka sendiri.
sebab apa mereka dipilih bukan disebabkan appearance tapi rasa kasih dan hati.

jangan ekstrem. even aku berniqab, aku nasihatkan jangan ekstrem memilih isteri. at last, kita sebagai pemimpin. so kita yang akan bawak family kita tu. jenuh kalau semua ustaz nak kahwin dengan ustazah. tak mustahil tapi logik sikit.

dan aku tak cakap ustaz kahwin dengan ustazah tu paling betul. sebab tu jodoh. so, jodoh daripada Allah. kahwinlah kamu dengan siapa pun janji berani bertanggungjawab. *peace*


QS 30:21

Monday, 3 April 2017

mertua oh mertua

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

ni mesti teringat cerita P Ramlee tu kan? Ibu Mertuaku. ahaha.

dan kenapa dia kaitkan dengan ibu mertua sahaja? bapak mertua tak dak saham ka dalam kisah yang aku nak cerita nanti ni?
well, semua orang main saham dalam kes ni tapi mak mertua ni saham dia paling tinggi. sebab dia invest banyak.
nak tahu kisah apa?


gini.
aku terbaca IIUM Confession (hampa mesti pernah baca kisah IIUM Confession aku sebelum ni. btw, aku bukan peminat tegar IIUMC, aku syok baca ja). aku punya la syok baca kisah 'Hanya Aku Menantu'. sebelum baca aku dah agak dah, mesti yang submit confession tajuk gini ni perempuan.

ya la tu. perempuan. dan seorang menantu.

kisahnya, dia datang dari family yang bukan well-maintained relationship. bukan keluarga bahagia, penuh adat sopan dan berbudi bahasa tersirat. gituh. depa family naif. apa yang keluar ikut mulut itulah yang datang dari hati. berbeza dengan family suami dia. penuh adat sopan, sensitif dengan budaya, berbahasa kiasan dan tersirat. and make story short, mak mertua dia terasa dengan dia disebabkan perkara yang sapa pon baca seakannya remeh sahaja. dan diungkit setelah sekian lama berlaku dan mampu bergelak ketawa bersama. hermm.

lepas terbaca kisah dia ni, aku pun terdongak seketika. macam aku pernah hadapi benda ceni. even aku bukan menantu. yeah. dengan bini pak abu. terus aku conclude yang mertua dia konservatif dan sensitif punya manusia.
bukan aku nak condemn mak aku sendiri tapi aku nak ceritakan on how to treat people like this. ahaha

as we all know, semua menantu yang masuk dalam keluarga kita bukannya dapat sistem didikan yang sama macam kita dapat daripada family kita tau. i mean direct home education meskipun aku-kau sepupu. nevaaaaa! uhuks. setiap menantu yang hadir tu struggle nak masuk dalam family in laws dia. aku bukan cakap gini sebab aku dah kahwin. aku pun jomblo happy lagi tapi reading makes your sense live. ahaha.

tambah-tambah menantu perempuan. *bias* ahaha. tapi ini betul. perempuan ni dia main emosi dan sensitif dalam hal-hal rumahtangga ceni. mak mertua call anak tanya khabar anak makan ke belum isteri kau masak apa punya conversation pun dia boleh tarik muka hempatbelaih wey. dalam hati "menantu mak masaklah kat anak mak ni." ahahaha.
mak mertua tanya makan apa ja. tu ja. tapi dia punya ambik hati mcam mak mertua tanya isteri kau jaga kau baik ke. hek eleh. ehh. ahaha. *harap mak mertua saya tidak baca ini nanti*

cut the crap. dalam hal ni, sebenarnya suami atau anak tu yang kena main peranan lebih utama. sebab dia perantara antara both. dia kena amalkan peribahasa 'bagai menarik rambut didalam tepung, rambut tak putus, tepung tak berselerak.'

hampa paham dak apa maksud aku ni? mwahahaha. aku teruskan ya.

sebagai anak, si suami kena jelaskan perihal duduk situasi isteri beliau kepada ibu dan bapanya. jangan berbohong dengan ibu. cerita ja la apa yang terjadi. dan fahamkan ibu bahawa isteri sedang berusaha untuk menyelesakan diri dalam keluarga hampa tu. mak bapak bukan semua sama. semua ni mungkin ambik masa tapi kena saling terima.

dengan isteri, suami perlu ajar dan jadi informer paling berkesan tentang keluarga sebelah mertua tu. jangan la paksa isteri jadi macam mak bapak hampa nak. tapi slow2 la cakap budaya family kita macam mana kan. kalau dia tak biasa, at least dia try to adapt supaya tak kekok. bagi masa. kita jangan expect dalam 2-3 years menantu tu akan berubah sebab almost 20 years and more dia hidup dalam persekitaran yang berlainan! herrm.

jadilah manusia yang lebih memahami dan tidak jemu mencurahkan tunjuk ajar. effort daripada suami sebagai anak dan ketua keluarga sangat perlu sebenarnya walaupun bukan dia yang bermasalah. communication problem between two parties should be solved asap.

mak aku sendiri, dia tak mengungkit hal-hal menantu tau. dia mengungkit hal anak. sebabnya kata dia tu anak dia. jadi, dia kenai. senang bab nak ungkit. tak libat anak orang ewah. tak payah merasa nak dapat back up kalau hampa cerita mertua hampa centu ceni kat mak aku. dia back up besan dia. kalau ya pun dia nak tenangkan hati anak-anak dia yang dah kahwin sekadar dia cakap "orang tua-tua memang macam tu.hampa pun nak pi mana. esok-esok mak macam tu, takkan hampa nak kata macam tu jugak." mati idea la dapat ayat tu kan.

betul jugak. mak aku ajar supaya jangan cerita benda buruk datuk nenek depan anak-anak supaya nanti tidak berlaku kerenggangan hubungan antara datuk-cucu atau nenek-cucu. a big DONT. gamak tak tahan sangat rasa geram,hampa habaq kat laki hampa time satg nak tidoq. haaaa..camtu. depan anak-anak, jangan.

orang ada mertua ni lain maciam aura dia. hat tu nak terasa, hat ni nak terasa. tambah-tambah kalau sebelum kahwin tak pernah rapat dengan mak mertau, ermm lagi banyak kena adapt.

so, untuk mak-mak mertua diluar sana, kena sedar yang menantu kita tu bukannya masuk dalam keluarga terus boleh jadi macam anak-anak kita dah.kalau salah, habaq. bagi aku kalau ada yang tak kena, bagtau ja. at least dia tau salah dia. tapi jangan la menyindir ke perli ke. kalau dia jenis boleh direct cakap, cakap ja. mesti dia rasa lagi rapat dengan mak mertua lepas tu. kalau jenis menantu yang kena lapik-lapik ni, cakap ja kat suami dia. satg pandai dia ayat menantu hampa tu. benda yang sikit-sikit tu takyah simpan lah. bak kata makcik yang aku jumpa kat sepital dulu tu, "buat sakit kanser ja!". begituuuu.

menantu pulak kena faham dan tabahkan hati.keluarga yang berbeza pasti suasana berbeza. berlapang dada dan try to adapt slowly. kalaupun adat dalam keluarga mertua kita tu berlainan dan tak digemari, jangan take harsh action. jangan tarik muka. watlek wat cool. ahahaha. bersangka baik la. biasa la tu. lain langit, lain cuaca. yang pasti kau kena make sure maruah suami terjaga dan maruah kau terpelihara. automatik, maruah mak ayah kau jadi baik.

nampak tak kenapa saham mak-mak tu tinggi? aaaaaaaa...depa pandai pilih broker. kah3.


chill. selamat menjadi menantu kepada yang dah jadi dan nak jadi. apa yang nak jadi biarkan terjadi.


QS (49:12)



Saturday, 18 February 2017

anak jantan

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

jantan means lelaki. So anak jantan maksudnya anak lelaki lah kan. Satu spesies yang dibangga-bangga kalau dalam keluarga ada anak lelaki. No offence. Sebagai ibu, kalau aku ditakdirkan dapat anak lelaki, aku pun suka. Sangat. Anak perempuan pun aku suka. Pokoknya serta ranting dahan dan ok dah merapu… pokoknya semua suka dapat anak.  Anak lelaki adalah pewaris yang menjadi hijab dan pelindung bagi sesuatu keturunan. Tapi hari ni aku bukan nak buat entry pasal kaum bertentangan dengan aku, tapi aku nak buat review untuk filem ‘Anak Jantan’. Lama dah filem ni tapi aku baru berasa nak tengok. Then, aku nak buat review dalam blog aku. Memandangkan ini blog aku, so suka hati akulah. Hehe.

dan ada jugak mesti tertanya-tanya kenapa mesti Anak Jantan? adakah sebab aku baru tengok? atau sebab hero dia? atau sebab jalan cerita dia? tak. tak. tak.  sebab depa cakap Kedah. so aku ada point nak tuju. hahaha. 

Filem ini dibintangi oleh Farid Kamil sebagai teraju utama. Aku tak tau apa nama dia dalam tu sebab tak berapa jelas sebutan dia. Memandangkan aku ni pekak sikit dan tak boleh fokus kalau tak pakai spek, aku dengaq macam depa panggil dia Darin something. Pelakon utama jugak Bront Palarae. Wah! Gegadis yang nak somi macho haaaa nilah taste depa. *noted: bukan aku sebab nama komersial dia tak kena tekak*. Dia ni pegang watak antagonis while Farid Kamil tadi protagonis. Bront sebagai Somchai. Heroinnya Nora Danish. Dalam tu namanya Nara. Pakai tudung. Cantik weyh. Aku hat pompuan pun cakap cantik, memang cantik laaa. Selain tu, dalam filem ni jugak ada Qi Razali, bekas pakwe Nelidya Senrose. Jambu. Sebab dia putih bersih mulus tanpa sebarang gangguan janggut atau misai kot. Well, im good at remembering celebrities’ name act. Haha. Namun, tu  ja pelakon yang aku kenai. Hat lain aku besa tengok muka sahaja tapi aku tak ingat nama. Oleh itu, sila jadi hensem dan cantik kalau nak aku ingat nama. Eh. Haha. Lawak ja. Buat teruk.

Cerita ni banyak latarnya di perkampungan sekitar Thailand. Aku tak siasat betoi ka buat kat Thailand/Siam sebab aku bukan nak buat review cari duit pun so, aku assume buat kat Siam ja memandangkan Siam ni jiran. So, sambil2 buat shooting boleh pi Krabi. Hahaha. Kaitan sangat! Dan depa ni sebenarnya ada satu kumpulan Pedang apabendahentah aku tak ingat. Haha. Kumpulan depa ni rekrut budak dari kecik lagi macam tu la. Ketua depa Pak Ya! Ya aku baru ingat. Dato’ Rahim Razali jadi Pak Ya ni. Aku nak cerita synopsis tapi tak sadis la kalau aku cerita hampa tak tengok sendiri kan. Synopsis aku mudah ja. Darin ni baguih tapi dia terlibat dengan kumpulan Pedang apabenhentah tu. Rival dia Somchai tu lah walaupun dalam kumpulan yang sama. Somchai ni jahat yang amat. Somchai ni nak jadi ketua kumpulan Pedang apabendahentah tu. Darin biasa-biasa aja. Darin ni pulak bercinta dengan Nara. Nara tak suka Darin buat kerja-kerja bahaya macam tu. Pada masa yang sama, Somchai pun taruh hati kat Nara. Maka, untuk mendapatkan Nara, dia telah memperkosa Nara. Ibu bapa Nara dibunuh. Titik temu dia kat situ apabila paa malam yang sama,Pak Ya turut dibunuh. Guess what? Darin yang jumpa mayat Pak Ya kena bunuh kat dalam rumah. So pengikut kumpulan ni ingat Darin la bunuh Pak Ya. Darin dapat tau Nara ditimpa malang, so dia nak pi selamatkan Nara. Jadi depa lari dari kampong. Jauh dari Somchai. Rentetan daripada itu, Darin ubah nama dia jadi Redza bila berada di Malaysia. Dan satu hari, kes letupan hotel telah menemukan Darin dan Somchai kembali. Dalam filem tu jugak, Nara akhirnya mati ditembak oleh Somchai dan Somchai hampir membunuh darah-dagingnya sendiri. Haaaaaaa? Sapa darah daging Somchai dan macam mana boleh jadi macam tu? Tengoklah sendiri anak jantan. Hihihi.

Kalau aku nak ratekan cerita ni, aku bagi 3/5 bintang. Satu sebab menarik untuk aku bagi review but not to my liking. Banyak lawan-lawan. Darah. 18sx action. Pegang-pegang. Haha. Realistik itu mungkin ada tapi aku tak prefer. It’s ‘hal dalam kelambu’ matter. Kalau yang dah boleh fikir tengok ok lah. Kalau yang rebung-rebung ni, better buka Upin Ipin ke, Didi and friends ke, Kacang ke, Ejen Ali ke and the list goes on. Depa guna artis yang ada nama dah dan pandai bawak watak. yang tu aku puji. Macam Bront Palarae. Sesuai sangat dah watak antagonis tu dengan dia. Sebab kita kenai dia bawak watak ganas dan kasar, so masuklah. Hahaha. Ewah! Nora tu macam lemah-lembut centu. Ha eloklah jadi gadis idaman gituuuh. Cuma Qi Razali ja…hahaha. Dia tu kan macam jambu-jambu camtu pastu at last dia jadi jahat, hermm tuan director, please modify watak untuk Qi. Suara dia pun tak sesuai untuk jahat-jahat ni. Watak bagus-bagus sesuai untuk dia. Macam mat despatch centu. innocent sangat nampak. hahaha.  

Few technical errors yang aku dapat lihat ialah dari segi penggunaan dialek. Disebabkan retis-retis dalam tu bukan semua orang utagha kecuali Farid Kamil dan Bront Palarae, so ada tercampoq dialek Utara dan KL. Misalnya Nora sendiri sat orang utagha sat jadi KL. Tapi takpa. Dia cantik. Tu yang penting. Kah3. Pastu, scene yang tak nampak real kat hospital. Bergaduh sampai bawak keluaq pistol tembak pakat mati tapi doktor mana doktor? Hospital pun lengang! Awat?! Ewah. Aku pulak meroyan. Satu lagi gambaq yang polis tunjuk kat Pak Di tu. Awat attire depa sama ja macam scene saat itu? Adakah baru teringat bahawa kena ambik gambaq sebagai prop? Hihi. Tak la isu besaq. Hidupan macam aku ja perasan kot. Dan aku kebelakang semula cerita untuk tengok attire depa. kah3. Gigih kennnn akak!

But, what ever it is. Filem ni berat. filem aksi. Susah untuk difahami kalau tengok sekali lalu macam tu. Dan boleh jadi pengaruh dalam hidup anak muda jugak. Btw, thanks kat sapa ni eh aku dapat cerita macam ni? Jaaaaap….ha, hanisah. Supplier movie. Industri seni kat Malaysia, tolong buat filem ada integrity jugak. Untuk anak-anak kita. Kadang-kadang aku pun tengok Upin Ipin sebab Upin Ipin lagi bawak mesej berguna dalam masyarakat.


Untuk review filem aku tak letak dalil la ya. Nampak macam tak begitu proper. Perkongsian lain kali aku letak. Kali ni post mengkritik. dan post kurang berfaedah. ikut mood aku. next review mungkin filem TKVDW? mana tahu time tu aku rajin. doa2. filem ni aku kasi review best2 siap sinopsis penuh stail aku. janji. eh. inshaaAllah. heeee


Saturday, 11 February 2017

wanita vs dapur

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

"alaaa, apa guna belajar tinggi-tinggi, nanti nak ke ceruk dapur jugak."

klise.
aku benci ayat ni sebab berunsur perkauman jantina.
soalan aku, buruk sangat ke rupa duk kat dapur tu?
chef wan income siot ribu raban dok kat dapur jugak, siap dapat travel oversea hanya dengan cooking program.
si cantik anis nabilah tu haaa siap ada program memasak sendiri.
kau pergi tanya income chef-chef sedia ada, berapa masyukkk?
*ok. aku tak cakap semua kaya raya maya soya. tapi dengan memasak memang boleh buat duit. satgi aku explain.*
so apa yang buruk laku sangat duk kat dapur?
lame thought.

dan harus aku merasakan terdapat unsur-unsur merendah-rendahkan darejat kami sebagai kaum wanita apabila memburukkan dapur kami. eh. hahaha.
dapur tu apa tempatnya? memasak kan? untuk sediakan makanan. makanan berkhasiat dan baik sesuai untuk seisi keluarga.
sampai hati kau cakap macam tu kat orang yang sediakan makanan untuk kau? sampai hati kaaaaaaan.
nasib baik pak abu tak pernah keluarkan frasa begini. naya dia dapat anak mulut lawan balik. haha.

konsepnya sekarang, dapur sebagai lambang kedudukan wanita. mungkin sebab dapur adalah tempat yang paling dilindungi kalau kita masuk dalam rumah seseorang. letaknya kat hujung rumah kalau kita masuk rumah sesapa pun. tak daknya masuk rumah orang terus jumpa dapur, peti sejuk, meja makan. apa ke gila. haha. kita masuk rumah sesapa pun akan jumpa ruang tamu terlebih dahulu. pastu ruang-ruang lain spt ruang makan, ruang rehat, bilik-bilik dan sebagainya. sesuai la dengan perempuan katanya.
takperlu tonjolkan diri, duduk diam dalam rumah. ingat katak ka.

sebagai wanita, aku langsung sikit tak dak hal lah kalau sejuta orang nak kaitkan dapur ni wanita. malah aku bangga. namun, kena tambah satu lagi aspek dalam perlambangan tersebut iaitu aspek pendidikan.
jadi larangan nak bagi perempuan belajar tinggi-tinggi namun akhirnya akan jadi surirumah jugak ni tak berasas dan sengal.
jadi surirumah is ok. bagus. aku pun nak kalau dapat peluang tapi tak mungkin. jadi surirumah tapi make sure yang ada pendidikan, pengetahuan dan berkemahiran.

hermm. macam mana boleh cakap macam tu.
sifir dia senang.
aku bagi dua perbandingan.
sorang suri rumah tak mendapat pendidikan dan kemahiran yang baik vs sorang suri rumah yang ada degree dan kemahiran sosial tinggi.

dari segi pengurusan rumah, bila tidak biasa bersosial dan hanya mendapat tunjuk ajar tradisional daripada mak dan mertua sahaja, acuan keluarga tidak akan ke mana. si mak cakap ikut apa yang mak buat, mak mertua pun benda yang sama jugak, so akhirnya dalam rumah tu lauk-pauk tradisi turun temurun warisan asli. suami pun mudah jemu. anak-anak tak terbuka. nak tanya apa lagi, benda sama jaaa. eceh!

aspek pengurusan sosial anak-anak, macam mana kita dibesarkan kita akan membesarkan anak-anak dengan cara begitu. sebabnya kita berada di zon selesa. dulu dibesarkan dalam kawasan kampung, jadi anak-anak kalau nak cari kerja, cari kat kawasan kampung sahaja. tengok mak bapak kau, boleh ja hidup cari makan kat kampung. suuuuudddaaaah! bila anak-anak nak belajar independent? kita nak atur semua untuk mereka sebab kita tak pernah bersosial. silap haribulan disuruhnya anak kahwin dengan jiran sebelah rumah ja. hherrrmmm. dok putaq kot tu ja la.

lain cara dengan ibu yang mendapat pendidikan dan biasa bersosial. ni apa yang aku nampak sendiri. tak nampak aku tak cerita.

dah kahwin. jadi surirumah. tapi income masuk. sebab buat bisnes online. nampak tak? pandai cari peluang. anak-anak diberi pendidikan terus dirumah apabila terdapat masa terluang. sebab apa? sebab maknya mampu untuk ajar. dia terpelajar. generasi terbela. ewwaaah! macam moto pulak. soon, peluang untuk anak-anak melihat dunia ini lebih luas.

aku pernah tengok deco rumah sorang wanita ni. dia memang ada master. tapi nak jadi surirumah. deco weyh cantik oooooiiii. so aku tanya akak buat sendiri ke deco ni. ya. sebab dia minat ja. suami dia support idea dia deco rumah. dia join kelas untuk deco2 ni. dia cari sendiri. tanya kawan-kawan dia she brainstorm apa yang patut dia masukkan dalam rumah dia.
see, ilmu membezakan.

aku bercakap disisi aku. sebagai anak kampung dengan mak bapak yang konservatif, adalah mustahil untuk aku keluar dari kepompong minda tertutup. seems mcm tu. but somehow, aturan Allah tu terbaik. pak abu dan bininya memudahkan semua jalan. ada dua tiga orang kawan aku yang kawen awai. ada anak pun. tapi mak bapak aku support aku untuk belajaq sampai tahap yang lebih tinggi. dan bukan takpayah masuk dapur. massuuuuk! hang gila nak kena tazkirah jumaat dengan mak aku. cuma, bila ada ilmu ni, nak masuk dapur pun rasa yakin. harap maklum. haha. so, kalau ada orang cakap kat aku bila belajaq tinggi-tinggi ni tak pandai masak, hang pemalas. hang belajar teori tu teori ni sampai dapat pakai topi petak, nak suruh taboq garam hang tak gheti. belajaq la masuk dapoq!
haaaaa, tu kan. biaq orang cakap pendidikan kita yang menentukan dapur kita.

bila dah belajar tinggi-tinggi, bekerjaya, kita tahu apa yang kita nak buat dengan dapur kita. nak renovate, nak tambah peti sejuk, nak tambah built in cabinet, nak letak periuk elektrik 10 biji pun, tu kita punya pasai.
lagi berpendidikan, lagi bijak.
nampak tak peranan pendidikan kepada wanita tu? mohon nampak k.

so, isu nak suruh kami dok ceruk dapoq ni isu lapuk la. kalau 20 tahun lepas boleh la. tapi sekarang ni, tak relevan. kami masuk dapur, memasak, mengemas, layan, hidang tapi dengan ilmu. kat universiti dan kolej sekarang pun ramai keluarkan graduan bahagian kulinari.


sekali lagi, boleh nak kaitkan perempuan dengan dapur tapi tahap pendidikan akan menentukan dapur apa yang kami miliki.
peace!



QS 4:34