Monday, 1 January 2018

incomplete wishlist

بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

goodbye 2017.
thanks for being wonderful towards me.

yeah.
how i wonder yang 2017 would be the magnificient year among the year before.

so, tahun-tahun sebelum ni tak menarik ke?
hahaha. lame. menarik cuma by this year dah kena hidup sendiri. jauh dari family. iya. masa belajar dulu pun dah jauh tapi jauh ini lain macam ni sebab start ja kerja mulut pun kena suap guna duit sendiri. wekkkkk! haha. lepas tu kahwin. T_T. ahaha. lagi la macam wow! tak percaya. dengan kawan sendiri. WAAAAAHH! hermmm. tak pa la hanif. we are getting along very well. gaduh sikit-sikit tu saya ok je. saya enjoy. hope you so. kekeke.

so bercakap tentang kahwin, during 2016, langsung takdak dalam perancangan saya untuk kahwin next year which is 2017. TAKDAK! let me tell you what is my plan for 2017.
- menganggur ( of course. )
- get a job
- buy a house
- travelling with my parents
- doing some business
- kuruskan badan
- perform hajj

see? none of them is GETTING MARRIED right? haha
jadi, adakah perkahwinan ini bukan satu perkara yang diingini?

nope. the marriage was not in my list because i have no candidate. hanif datang at the end of 2016 while i made the list at the beginning of January 2016. tapi tak apa. dia datang secara terhormat, so he completed my year with joys and tears. thanks hanif (baca: abang..if u read this cheeky stuff. hhahaha).

jadinya, ramai dah cakap kat saya, dah kahwin so happy la kan. rasa complete hidup ni. ahahahaha. jangan buat aku tergelak. getting married tak bermakna hidup ni dah selesai. i'm not using #silameninggal kepada sesiapa yang cakap begitu, tapi yeaahh getiing married bukan bererti segala-galanya tapi perkahwinan adalah permulaan hidup baru. either you being a monster or angel starts from a marriage. hahaha. hidup ni takkan denang dengan mendengar cakap orang. just go for it kalau kau rasa apa kau nak buat tu betul dan kau yakin kau akan bahagia dipenghujungnya. yalah, bahagia tu kau yang nak rasa bukan mak cik bawang. hahaha. hidup ni tak lama la beb. sebab tu manfaatkan bkan enjoy semata.

see, wishlist aku ada dua je kot yang tercapai. sebab tu nama dia wishlist ja, bukan to-do-list. Alhamdulillah untuk semua yang terjadi. menyesal. tidak. itu ja. sebab pak abu dan bini sihat lagi Alhamdulillah, hanif being the one, kak rom dan abe lan such a nice parents in laws (baca: umi ayah ni ha panggilannya), dah kerja. so, what's else???

chill buat yang belum berkahwin. kahwin bukan matlamat kita. yang dah kahwin, itu jodoh dan takdir dia yang telah diaturkan Allah. be grateful dengan apa yang kita ada. bukan semua yang bujang masuk neraka sebab tak sempat nak berbakti pada suami, dan bukan semua yang jadik bini masuk syurga sebab sempat bersuami. terpulang kepada kita apa yang kita nak jadi. anak yang soleh atau suami/isteri yang menenangkan?  *peace*

since dah 2018, selamat tahun baru masihi. semoga baik-baik sahaja ketika 1 Januari menjengah. selamat buat wishlist baru.
saja aku nak letak. bukan selalu gambar aku semenggah.
kat sebelah aku tu hanif, in case tak kenal.

3:54

Sunday, 1 October 2017

zaman praktikum

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

has been a three month teacher.
hectic, crazy yet enjoyable time...some times.
hahahaha.

pi sekolah jam 645 pagi, balik jam 2 ptg paling awal. nak jadi guru cemerlang sikit balik pukul 5 ptg.
oooo damn much a crazy work. haha.

tapi tulah. sedar tak sedar dah jadi cikgu. and im doing all sort of things yang aku rasa aku takkan buat. see. ahahaa

buat semua benda baru dan paling baru ada suami, which is aku akan hidup sampai bila-bila dengan dia. luckily getting a teacher as my husband is not going far from my radius scope of profession. so, amatlah memahami. thanks for that eh husband.

betullah org cakap. jadi cikgu in real life ni tak sama jadi cikgu zaman praktikum. zaman praktikum semua kerja orang bagi pun takpa. sebab apa. sebab aku nak duk kat sekolah bla3 pun paling lama 3 bulan...hahaha. then, budak-budak pun nampak comel walaupun hingus penuh kat hidung. cikgu-cikgu lama orang paling bermanfaat la untuk kita. hahaha

sekarang nak pi sekolah pun kena buka kelas motivasi dulu dengan suami pepagi. macam anak-anak nak pi sekolah. haha. sampai sekolah, kalau takdak mood tu jangan nak cakap dengan orang, blah je jalan macam tak tahu apa-apa. muka toyaaaa. masuk pulak kelas first kelas hujung pulak. kalau hari isnin, memang tiada kasih sayang sangat dalam diri. Allah budak buat salah sikit, aku yang merajuk. hahaha. haaa, betul. terus tak cakap atau pun aku yang over membebel. dan takdaknya nak nampak budak comel dah. oh, dah lama baru tahu budak-budak ni kalau dengan cikgu praktikum suka betul sebab boleh dimanja-manja. bahan bantu mengajar? seminggu satu bahan pun dah besar rahmat. tak sempat kejar sebab waktu 28 masa seminggu campur tugas-tugas panitia lagi.

dan aku rasa mungkin sebab aku baru, sebab tu aku terkejar sedikit. but all is well. nothing can cut me off. even the jam on traffic. hahaha. biar drive macam orang tak bernyawa asalkan sampai sekolah. pheeeww.

so, lasr resort is kita tak mampu ubah situasi dan ubah orang sekeliling, just ubah diri sendiri dan pandangan kita sendiri. be positive. that's all.

QS 49:12

Monday, 29 May 2017

ramadhan kali ini.

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

:)
haruslah memulakan penulisan dengan senyuman. kiki.
lama jugak la aku tak jenguk blog.
rindu.

its ramadhan now guys. cepat sangat masa berlalu. dah habis 5 tahun setengah belajar. sempat menganggur hampi ke enam bulan. sempat kerja sebulan. sempat duduk jadi anak paling manja-gaduh-paling harap dengan mak ayah, pastu dapat khabar dipostingkan ke Selangor. dan hampir sebulan kini bergelar pendidik. Alhamdulillah. semua tu rasa macam lambat ja masa sedang melaluinya. tapi bila dah berlalu rasa "weyhhh, dah selesai ke?"
kurang lebih macam tu lah.

title pun sikit lagi nak berubah. kurang sebulan dari sekarang. pun cepat jugak tu walaupun pada mulanya rasa lambat. 3-4 bulan lepas tak rasa debaran sebab rasa aku nak kawen dengan kawan yang aku kenai kot. apa hal kan. rupanya tak. debaran terasa jugak. sebab kita cuma kenal surface dia. belum makan sepinggan, tidur sebantal dan sehidup semati dengan dia. dan sudah tentulah semua tu kena mengikat akad terlebih dahulu, baru kenal dengan lebih lagi. inshaaAllah.

dan Ramadhan kali ini pun mungkin Ramadhan yang terakhir sebagai orang bujang. next year inshaaAllah dah tak boleh ikut suka nak melantak apa time iftar sebab ada family kat tempat merantau, dah tak boleh bangun lewat lepas dah solat subuh (hihihi), dah tak boleh teguk ayaq kosong + kurma ja time soq, nak tak boleh beria nak balik rumah pida dah setiap kali selepas cuti, dah tak boleh taraweh kat kampung sendiri sepanjang cuti kalau berkesempatan, dah tak boleh sembang-sembang santai dengan mak time nak masak pepetang merewang dengan ayah kat bazaar, dah tak boleh harap orang kat rumah pida ni belikan baju raya dah, dah tak boleh ribut dengan langsir sapa nak basuh apa segala dah. dan yang paling sedih ada giliran raya.

hahahaha.
list sedih aku macam kena hantaq pi perang.

tapi Alhamdulillah. at least, bakal suami orang dekat, kenal hati budi, dah kenal family, tanggungjawab boleh kongsi, dapat family baruuuu, ada tanggungjawab baru dan semua benda boleh kawtim inshaaAllah.

so hazaf la kot list sedih2 atas tu.
#mohontabah
#sissado

Ramadhan ni lah Ramadhan terakhir aku untuk menjadi gila-gila kali terakhir time raya. entah-entah lepas ni kalau aku bagi menu time hari raya pun masuk list paling hujung agaknya sebab dah berlaki. hahaha. mungkin Syawal kali ni jugak Syawal yang last untuk dapat duit raya. atau tak dapat terus sebab dah kerja. =_=
dah la tahun lepas lagi dah start bagi duit raya ke 6 little monsters tu, kali ni tak dapat pulangan tapi dapat hadiah paling rare. haishhh. hahaha. sori. harap tak baca memandangkan sibuk dengan Checklist Ramadhan.

dan paling takut sekali, mungkin 29 Ramadhan nanti mak suruh aku tolong mak balut ketupat.
ni kena cakap siap-siap dengan bakal suami.
"saya tak pandai balut ketupat. ketupat saya balut semua jadi ketupat betina."


apapun, harapnya Ramadhan kali ini, semoga yang bermanfaat buat kita semua. selamat mengharung lapar dan dahaga disiang hari dengan penuh ketakwaan dan pengharapan.


 “Barangsiapa berpuasa pada bulan Ramadan dengan keimanan dan niat yang baik, nescaya akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” (HR. Bukhari)

Sunday, 16 April 2017

why joy revfa?

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

aku rasa macam aku punya blog ni tak lama lagi dah bertukaq jadi blog hiburan sensasi pasal retis. ahahaha.
nehi hey.
blog aku tetap blog aku.

well...well...well..rasanya satu Malaya dah sedia maklum hafiz hamidun bertunang dengan Joy Revfa Sofia. bila dah bertunang ni sudah tentulah merancang mendirikan rumahtangga kan? herm. dan ramai terkejut dengan situasi tersebut sebenarnya. of course sebab Hafiz ni stok-stok ustaz, motivator centu haa. while as Joy, memang nampak macam tak kena la kan. pulaknya hafiz ni kan lahir daripada kumpulan nasyid UNIC dulu. mesti ramai tertanya, kenapa Hafiz pilih Joy?

hahahaha.

soalan yang sama pernah berkumandang kat aku time Suhaimi Saad nak kahwin dengan Diana bekas tunang Mawi dulu. soalan yang sama jugak masa Mawi nak kahwin dengan Ekin dulu. sama jugak masa Akhil Hayy nak menikahi Waheeda. semua tak kena. aaahh. isu rumahtangga. haha. biasalah artis. ada peminatnya. masing-masing nak depa punya artis menikah dengan yang nampak sesuai dimata mereka.
tapi kita lupa, jarang-jarang ada pasangan seperti Noh Hujan dan Mizz Nina,tahu dan terima kekuranga pasangan dan berubah ke arah yang lebih baik, bersama-sama.

namun, apa yang diperkatakan orang sangat ni?
haruslah kenapa lelaki yang stok bagus centu dapat bini ewah tak semenggah mana ataupun isteri bukan dari stok bagus jugak?
haaa camtu lah. atau
lebih tepat lagi kenapa ustaz-ustaz ni tak kahwin saja denga ustazah? atau lebih tepat lagi
kenapa tak pilih wanita bertudung labuh jadi isteri?
spt Heliza Helmi, Mira Filzah, aaaa centulah.

dan bukan dalam dunia artis sahaja, dalam masyarakat kebanyakan pun kenapa sep-sep ustaz ni tak kahwin dengan ustazah yang tudung labuh ni?
aku yang ustazah pun aku nak tergelak dengan kenyataan orang "ustazah mestilah nak kahwin dengan ustaz."

bagi aku, itu kalau berjodoh dengan ustaz, Alhamdulillah. kalau bukan dengan ustaz pun tidak apa-apa. sebab kita bukan tengok title dia. kita tengok agamanya.
melainkanlah kalau kita jenis bangga nak cakap "laki aku ustaz." atau "menantu aku ustaz." eh dah macam tajuk novel.
tak dak apa nak dibanggakan dengan title kat depan nama.

lagi satu, yang nak kahwin tu punya hatilah dia kahwin dengan sapa pun ikut dia punya taste. takkan kita nak paksa. ahaha.

dan memang aku sendiri nampak ramai yang sek-sek ustaz ni kahwin dengan wanita biasa-biasa sahaja dan inshaaAllah menjadi.
menjadi yang macam mana?
menjadi qurratua'yun bagi suami mereka sendiri.
sebab apa mereka dipilih bukan disebabkan appearance tapi rasa kasih dan hati.

jangan ekstrem. even aku berniqab, aku nasihatkan jangan ekstrem memilih isteri. at last, kita sebagai pemimpin. so kita yang akan bawak family kita tu. jenuh kalau semua ustaz nak kahwin dengan ustazah. tak mustahil tapi logik sikit.

dan aku tak cakap ustaz kahwin dengan ustazah tu paling betul. sebab tu jodoh. so, jodoh daripada Allah. kahwinlah kamu dengan siapa pun janji berani bertanggungjawab. *peace*


QS 30:21

Monday, 3 April 2017

mertua oh mertua

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

ni mesti teringat cerita P Ramlee tu kan? Ibu Mertuaku. ahaha.

dan kenapa dia kaitkan dengan ibu mertua sahaja? bapak mertua tak dak saham ka dalam kisah yang aku nak cerita nanti ni?
well, semua orang main saham dalam kes ni tapi mak mertua ni saham dia paling tinggi. sebab dia invest banyak.
nak tahu kisah apa?


gini.
aku terbaca IIUM Confession (hampa mesti pernah baca kisah IIUM Confession aku sebelum ni. btw, aku bukan peminat tegar IIUMC, aku syok baca ja). aku punya la syok baca kisah 'Hanya Aku Menantu'. sebelum baca aku dah agak dah, mesti yang submit confession tajuk gini ni perempuan.

ya la tu. perempuan. dan seorang menantu.

kisahnya, dia datang dari family yang bukan well-maintained relationship. bukan keluarga bahagia, penuh adat sopan dan berbudi bahasa tersirat. gituh. depa family naif. apa yang keluar ikut mulut itulah yang datang dari hati. berbeza dengan family suami dia. penuh adat sopan, sensitif dengan budaya, berbahasa kiasan dan tersirat. and make story short, mak mertua dia terasa dengan dia disebabkan perkara yang sapa pon baca seakannya remeh sahaja. dan diungkit setelah sekian lama berlaku dan mampu bergelak ketawa bersama. hermm.

lepas terbaca kisah dia ni, aku pun terdongak seketika. macam aku pernah hadapi benda ceni. even aku bukan menantu. yeah. dengan bini pak abu. terus aku conclude yang mertua dia konservatif dan sensitif punya manusia.
bukan aku nak condemn mak aku sendiri tapi aku nak ceritakan on how to treat people like this. ahaha

as we all know, semua menantu yang masuk dalam keluarga kita bukannya dapat sistem didikan yang sama macam kita dapat daripada family kita tau. i mean direct home education meskipun aku-kau sepupu. nevaaaaa! uhuks. setiap menantu yang hadir tu struggle nak masuk dalam family in laws dia. aku bukan cakap gini sebab aku dah kahwin. aku pun jomblo happy lagi tapi reading makes your sense live. ahaha.

tambah-tambah menantu perempuan. *bias* ahaha. tapi ini betul. perempuan ni dia main emosi dan sensitif dalam hal-hal rumahtangga ceni. mak mertua call anak tanya khabar anak makan ke belum isteri kau masak apa punya conversation pun dia boleh tarik muka hempatbelaih wey. dalam hati "menantu mak masaklah kat anak mak ni." ahahaha.
mak mertua tanya makan apa ja. tu ja. tapi dia punya ambik hati mcam mak mertua tanya isteri kau jaga kau baik ke. hek eleh. ehh. ahaha. *harap mak mertua saya tidak baca ini nanti*

cut the crap. dalam hal ni, sebenarnya suami atau anak tu yang kena main peranan lebih utama. sebab dia perantara antara both. dia kena amalkan peribahasa 'bagai menarik rambut didalam tepung, rambut tak putus, tepung tak berselerak.'

hampa paham dak apa maksud aku ni? mwahahaha. aku teruskan ya.

sebagai anak, si suami kena jelaskan perihal duduk situasi isteri beliau kepada ibu dan bapanya. jangan berbohong dengan ibu. cerita ja la apa yang terjadi. dan fahamkan ibu bahawa isteri sedang berusaha untuk menyelesakan diri dalam keluarga hampa tu. mak bapak bukan semua sama. semua ni mungkin ambik masa tapi kena saling terima.

dengan isteri, suami perlu ajar dan jadi informer paling berkesan tentang keluarga sebelah mertua tu. jangan la paksa isteri jadi macam mak bapak hampa nak. tapi slow2 la cakap budaya family kita macam mana kan. kalau dia tak biasa, at least dia try to adapt supaya tak kekok. bagi masa. kita jangan expect dalam 2-3 years menantu tu akan berubah sebab almost 20 years and more dia hidup dalam persekitaran yang berlainan! herrm.

jadilah manusia yang lebih memahami dan tidak jemu mencurahkan tunjuk ajar. effort daripada suami sebagai anak dan ketua keluarga sangat perlu sebenarnya walaupun bukan dia yang bermasalah. communication problem between two parties should be solved asap.

mak aku sendiri, dia tak mengungkit hal-hal menantu tau. dia mengungkit hal anak. sebabnya kata dia tu anak dia. jadi, dia kenai. senang bab nak ungkit. tak libat anak orang ewah. tak payah merasa nak dapat back up kalau hampa cerita mertua hampa centu ceni kat mak aku. dia back up besan dia. kalau ya pun dia nak tenangkan hati anak-anak dia yang dah kahwin sekadar dia cakap "orang tua-tua memang macam tu.hampa pun nak pi mana. esok-esok mak macam tu, takkan hampa nak kata macam tu jugak." mati idea la dapat ayat tu kan.

betul jugak. mak aku ajar supaya jangan cerita benda buruk datuk nenek depan anak-anak supaya nanti tidak berlaku kerenggangan hubungan antara datuk-cucu atau nenek-cucu. a big DONT. gamak tak tahan sangat rasa geram,hampa habaq kat laki hampa time satg nak tidoq. haaaa..camtu. depan anak-anak, jangan.

orang ada mertua ni lain maciam aura dia. hat tu nak terasa, hat ni nak terasa. tambah-tambah kalau sebelum kahwin tak pernah rapat dengan mak mertau, ermm lagi banyak kena adapt.

so, untuk mak-mak mertua diluar sana, kena sedar yang menantu kita tu bukannya masuk dalam keluarga terus boleh jadi macam anak-anak kita dah.kalau salah, habaq. bagi aku kalau ada yang tak kena, bagtau ja. at least dia tau salah dia. tapi jangan la menyindir ke perli ke. kalau dia jenis boleh direct cakap, cakap ja. mesti dia rasa lagi rapat dengan mak mertua lepas tu. kalau jenis menantu yang kena lapik-lapik ni, cakap ja kat suami dia. satg pandai dia ayat menantu hampa tu. benda yang sikit-sikit tu takyah simpan lah. bak kata makcik yang aku jumpa kat sepital dulu tu, "buat sakit kanser ja!". begituuuu.

menantu pulak kena faham dan tabahkan hati.keluarga yang berbeza pasti suasana berbeza. berlapang dada dan try to adapt slowly. kalaupun adat dalam keluarga mertua kita tu berlainan dan tak digemari, jangan take harsh action. jangan tarik muka. watlek wat cool. ahahaha. bersangka baik la. biasa la tu. lain langit, lain cuaca. yang pasti kau kena make sure maruah suami terjaga dan maruah kau terpelihara. automatik, maruah mak ayah kau jadi baik.

nampak tak kenapa saham mak-mak tu tinggi? aaaaaaaa...depa pandai pilih broker. kah3.


chill. selamat menjadi menantu kepada yang dah jadi dan nak jadi. apa yang nak jadi biarkan terjadi.


QS (49:12)